Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Για το κυκλοφοριακό ζήτημα στο Δήμο Χαϊδαρίου

 

Η νέα Δημοτική αρχή θα κριθεί στα δύσκολα. Δύσκολο δεν είναι να κάνεις «λαϊκές συνελεύσεις» να επισημαίνεις τα προβλήματα και να διοργανώνεις συγκεντρώσεις για την υποχρηματοδότηση. Δύσκολο είναι να προχωρείς σε λύσεις μέσα σε μια δύσκολη πολιτικά αλλά και οικονομικά κατάσταση.

 


Σύμφωνα με την απογραφή του 2021 ο πληθυσμός του Δήμους μας είναι 46.938 κάτοικοι  έναντι 46.897 το 2011. Δηλαδή υπάρχει μια αύξηση πληθυσμού έστω και οριακή τη στιγμή που ο γενικός πληθυσμός της χώρας παρουσιάζει μείωση κατά 3,1%

Το Δήμο μας τον χωρίζει η κεντρική Λεωφόρος Αθηνών –Κορίνθου, ενώ ορίζεται από ΝΑ από την Ιερά οδό, Αναπτύσσονται έτσι πυκνοί οικιστικοί ιστοί τόσο στο λεγόμενο κέντρο Χαϊδαρίου όσο και στο Δάσος. Χρειάζεται να αναφέρουμε ότι οικισμοί όπως το Δαφνί, το Άνω Δάσος, αλλά και Γρηγορούσα αναπτύχθηκαν βιαίως το τελευταίο διάστημα.

Θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την ύπαρξη του μεγαλύτερου νοσοκομείου στο λεκανοπέδιου του Αττικό προς το οποίο κατευθύνονται εκατοντάδες κόσμου παρκάροντας όλους του δρόμους

Πως κινείται ο πληθυσμός του Δήμου;

Υπάρχουν τρεις κεντρικές οδικές αρτηρίες μικρού πλάτους οι οποίες είναι διπλής κυκλοφορίας και εξυπηρετούν το κέντρο Χαϊδαρίου. Πρόκειται για τις Στρ. Καραϊσκάκη Αγωνιστών Στρατοπέδου Χαϊδαρίου και Κύπρου. Κάποιες μικρότερες οδηγούν σε πολύ συγκεκριμένε θέσεις. Στο Δάσος επίσης έχουμε επίσης άλλες τρεις οδικές αρτηρίες εισόδου –εξόδου. Η μία εξ αυτών, την οδό Σατωβριάνδου τη βρίσκει κανείς περνώντας από στενά χωρίς να είναι κεντρική αρτηρία ενώ οι άλλες δύο η μία Μπουμπουλίνας είναι μόνο άνοδος και η Γ. Παπανδρέου μόνο κάθοδος. Για εντελώς παράλογο λόγο η Ηρώων Πολυτεχνείου αποτελεί μόνο έξοδο προς την Κόρινθο ενώ έχει αποκλειστεί η κατεύθυνση προς Αθήνα. Από αυτές λοιπόν τις οδούς εισέρχονται και εξέρχονται τα αυτοκίνητα των χιλιάδων πολιτών. Ο στόλος των ΙΧ έχει αυξηθεί ιλιγγιωδώς με αποτέλεσμα να έχουμε ένα κυκλοφοριακό κομφούζιο στις πρωινές ώρες. Αν εξαιρέσει κανείς τη δημοτική συγκοινωνία που προστέθηκε κανένα άλλο μέσο κυκλοφορίας περισσότερο από άλλη εποχή δεν διατίθεται στον πολίτη.

Επομένως η Δημοτική αρχή χρειάζεται να δώσει άμεσες λύσεις για τη διευκόλυνση των πολιτών και να πιέσει για άλλες λύσεις σε βάθος χρόνου.

1.      Θα πρέπει να προστεθεί στη συγκοινωνίες μια ακόμη μεγάλη διαδρομή η οποία να ξεκινά μπροστά από το στρατόπεδο Καραϊσκάκη προς Ρίμινι και να καταλήγει στο σταθμό Λαρίσης

2.      ΤΑ Μέσα μαζικής κυκλοφορίας να είναι συχνότερα

3.      Θα πρέπει να κατασκευαστούν υπόγεια και υπέργεια πάρκινγκ. Υπάρχουν χώροι. Στο πλαίσιο αυτό να μετρηθεί ο στόλος των ΙΧ και να γίνουν αντίστοιχες θέσεις αν είναι δυνατόν.

4.      Να ανοίξει η Ηρώων Πολυτεχνείου προς τις δύο κατευθύνσεις.

5.      Να παλέψει η δημοτική αρχή να γίνει γραμμή μετρό στην περιοχή μας με στάση στο Αττικό νοσοκομείο

6.      Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και μεταφορών να προχωρήσει η υπογειοποίηση της Λεωφ. Αθηνών-Κορίνθου.

7.      Αφού έγινε (έστω κι έτσι ) η πεζογέφυρα ο Δήμος θα πρέπει να πιέσει για βοήθεια από το ΥΠΡΟΠΟ, ώστε από τη μια μεριά να καταργηθεί η διάβαση στο Παλατάκι και από την άλλη να οδηγούνται οι πεζοί για αναγκαστική διέλευση από τη ν πεζογέφυρα.

Πως πιέζεις για να επιτευχθούν τα παραπάνω και πιθανώς άλλα τόσα που εμείς δεν τα έχουμε σκεφτεί και τα σκέφτεται η ηγεσία του Δήμου;

Θα πρέπει να πιέσει τις αρμόδιες υπηρεσίες όχι με πυροτεχνήματα, αλλά με ουσιαστικές προτάσεις που θα απελευθερώσουν χρήματα από διάφορες πηγές όπως (πράσινο ταμείο, Φιλόδημος ΙΙ, Ταμείο ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Χρηματοδοτικός Μηχανισμός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη).

Ειδικά διαβάζουμε στον οδηγό ΕΣΠΑ 2021-2027 ότι υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για τις μεταφορές με συνεισφορές Ένωσης και Εθνικής συμμετοχής συνολικού προϋπολογισμού 2.224.091.289 ευρώ

Επομένως ο Δήμος θα πρέπει να είναι έτοιμος να καταθέσει προμελέτες (υποστηρικτικές μελέτες αναφέρονται) ώστε να επιλεγεί για χρηματοδότηση που προβλέπει λύσεις για τα παραπάνω.

Επιπλέον μελέτες θα πρέπει να κατατεθούν αν δεν έχουν ήδη κατατεθεί (δεν το γνωρίζω) στα αρμόδια υπουργεία, ώστε ο Δήμος να είναι έτοιμος να τις εφαρμόσει όταν έρθει η ώρα. Δικαιολογίες περί μη επαρκούς προσωπικού να εκπονήσει μελέτες δε μπορεί να ευσταθεί διότι και γι’ αυτό υπάρχουν λύσεις.

Η νέα Δημοτική αρχή θα κριθεί στα δύσκολα. Δύσκολο δεν είναι να κάνεις «λαϊκές συνελεύσεις» να επισημαίνεις τα προβλήματα και να διοργανώνεις συγκεντρώσεις για την υποχρηματοδότηση. Δύσκολο είναι να προχωρείς σε λύσεις μέσα σε μια δύσκολη πολιτικά αλλά και οικονομικά κατάσταση. Την προηγούμενη φορά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η σημερινή δημοτική αρχή δεν εκμεταλλεύτηκε τη ροή των χρημάτων