Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Η πικρή αλήθεια για τα φάρμακα.



Τα τελευταία τρία χρόνια οι τιμές των φαρμάκων μειώθηκαν σταδιακά κατά 50% περίπου και επίκειται νέα μείωση τις επόμενες μέρες. Αυτό λοιπόν που εύκολα θα συμπέραινε κανείς είναι ότι μ’ αυτό τον τρόπο, μειώθηκε αντίστοιχα και η συμμετοχή των ασφαλισμένων. Κι όμως, συμβαίνει το αντίθετο! Πως το κατάφεραν αυτό; Οι διάφοροι υπουργοι υγείας(από Λοβέρδο έως Άδωνι) θα προσπαθήσω να το εξηγήσω όσο πιο απλά μπορώ.
1                     Άλλαξαν το ποσοστό συμμετοχής διαφόρων παθήσεων για παράδειγμα: Οι καρδιοπαθείς πλήρωναν 10% τώρα πληρώνουν 25%, οι ινσουλινοεξαρτόμενοι διαβητικοί από 0% σε 10% (οι ινσουλίνες να ληφθεί υπόψη ότι είναι πανάκριβες). Επίσης ετοιμάζεται και νέα αύξηση της συμμετοχής που θέλουν να την φτάσουν στο 35%
2                     Πολλά απαραίτητα φάρμακα δεν καλύπτονται πλέον από τα ταμεία. Αντιπυρετικά (depon, ασπιρίνη), αποχρεμπτικά, αντιβηχικά σιρόπια δερματικές αλοιφές, φάρμακα για την ακμή δεν συνταγογραφούνται θεωρούμενα ως φάρμακα πολυτελείας (τα επονομαζόμενα ΜΗΣΥΦΑ). Αυτά επιβαρύνουν άμεσα την τσέπη του ασφαλισμένου.
3                     Ένα νέο κόλπο που εφεύραν είναι η διαφορά τιμής πρωτοτύπου και γενοσήμου. Για παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι κάποιος λαμβάνει ένα φάρμακο για την πίεση που κοστίζει 20 ευρώ. Κανονικά θα πλήρωνε 5 ευρώ συμμετοχή. Το Ταμείο όμως δεν καλύπτει αυτό το φάρμακο, αλλά το φθηνότερο αντίγραφο (γενόσημο) που υπάρχει. Έστω ότι αυτό κοστίζει 14 ευρώ. Με το 25% συμμετοχή πληρώνει 3,5 ευρώ και 6 ευρώ που είναι η διαφορά του 20-14. Σύνολο λοιπόν πληρώνει 6+3,5=9,5 ευρώ δηλαδή αύξηση σχεδόν 50%, εκτός αν επιλεγεί το γενόσημο οπότε πληρώνει 3,5 ευρώ. Εφόσον το γενόσημο είναι αξιόπιστο, όντως μειώνεται η συμμετοχή κατά 1,5 ευρώ και σ’ αυτή την περίπτωση έχουμε μείωση δημόσιας και ιδιωτικής δαπάνης.
4                     Έως πριν λίγο καιρό τη διαφορά πρωτοτύπου – γενοσήμου πλήρωναν μισά- μισά το ταμείο και ο ασφαλισμένος. Ενώ τώρα πληρώνει ο ασφαλισμένος εξ ολοκλήρου, εκτός από τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει αντίστοιχο γενόσημο. Κι αυτό διότι υπάρχουν φάρμακα συνήθως ακριβά στα οποία το ταμείο λέει: « Παρ’ όλο που δεν υπάρχει αντίστοιχο γενόσημο δεν καλύπτω, παρά ένα μόνο ποσοστό το οποίο ονομάζω ασφαλιστική τιμή. Για παράδειγμα: το φάρμακο Aloxi (για καρκινοπαθείς) κοστίζει 94,23 ευρώ και έχει ασφαλιστική τιμή 12,73 ευρώ. Η διαφορά είναι 81,5 ευρώ και ενώ η συμμετοχή είναι 0% λόγω της πάθησης του καρκίνου ο ασφαλισμένος βρίσκεται να πληρώνει 40,75 ευρώ τα μισά δηλαδή της διαφοράς. Φανταστείτε τι συμβαίνει σε ακριβότερα φάρμακα.
5                     Άλλο παράδειγμα παράνοιας: Αλοιφή αντιμικροβιακή (Fucidin) αλοιφή κορτιζονούχα (Butavate) καλύπτονται, αλοιφή (Fucicort) που είναι συνδυασμός των δυο παραπάνω δεν καλύπτεται. Το ίδιο ισχύει για κολλύρια κλπ

Είναι ασφαλή τα γενόσημα;
Υπάρχουν γενόσημα δοκιμασμένα, αξιόπιστα που κυκλοφορούν πολλά χρόνια στην Ελλάδα και τα οποία είναι ασφαλή. Τι θα συμβεί όμως με τα πάμφθηνα γενόσημα που ετοιμάζονται να κατακλύσουν την ελληνική αγορά παρασκευής Μπαγκλαντές, Αφρικής κλπ, τα οποία δεν θα ελέγχονται από τον Εθνικό Οργανισμό φαρμάκων (ΕΟΦ);
Ήδη υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά, όπου οι ασθενείς έπεσαν σε κώμα, παρουσίασαν αλλεργικό σοκ μετά από λήψη γενοσήμων.
Σε τελική ανάλυση βλέπουμε όντως ότι η δημόσια δαπάνη μειώνεται, αυξάνεται όμως η ιδιωτική δαπάνη, δηλαδή το ποσό που πληρώνει ο καθένας από τη τσέπη του!
Παραβιάζεται πλήρως το συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη να επιλέξει το φάρμακο που επιθυμεί.
Μέσα στο 2013 οι «γιατροί του κόσμου» εμβολίασαν 6.000 παιδιά που δεν είχαν πρόσβαση στην ασφάλεια. Φανταστείτε πόσοι ακόμη χιλιάδες δεν έχουν καλυφθεί, που σημαίνει στο αμέσως επόμενο σύντομο διάστημα, θα εμφανιστούν ασθένειες όπως πολιομυελίτιδα ηπατίτιδα, κ.αλ. που τις είχαμε ξεχάσει. Πρόκειται για υγειονομική καταστροφή, πραγματική γενοκτονία!
Θα υπάρξουν πολίτες – ασθενείς πολλών κατηγοριών, αλλά και άνθρωποι που δεν θ’ ανήκουν πουθενά όπως οι ανασφάλιστοι που ανέρχονται ήδη σε εκατομμύρια.
Α κατηγορία: αυτοί που διαθέτουν χρήμα και παίρνουν τα πρωτότυπα φάρμακα.
Β κατηγορία: αυτοί που παίρνουν τα αξιόπιστα γενόσημα
Γ κατηγορία: αυτοί που παίρνουν αναγκαστικά τα επικίνδυνα γενόσημα
Δ κατηγορία: αυτοί που δεν έχουν πρόσβαση πουθενά, παρά μόνο στα κοινωνικά φαρμακεία.
Απ’ ότι φαίνεται, αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική ο ΕΟΠΠΥ θα τιναχτεί στον αέρα λόγω έλλειψης πόρων. Φανταστείτε λοιπόν τι θα συμβεί όταν περάσουν όλα στα χέρια ιδιωτικών ασφαλιστικών Εταιρειών. Τα ποσοστά συμμετοχής θα φθάσουν στα ύψη όσον αφορά τα αξιόπιστα φάρμακα, όπως και η πρόσβαση σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Ιατρική Φροντίδα μια και δεν θα υπάρχει ο ανταγωνισμός του δημόσιου τομέα.
Το μέλλον διαγράφεται ζοφερό! Μοναδική λύση η ανατροπή αυτής της ανάλγητης συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που υπηρετεί την ελίτ αυτής της χώρας και η εγκαθίδρυση μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με κορμό την αριστερά.

Διαμαντής Μαγουλάς
Φαρμακοποϊός,  
μέλος της γραμματείας 
του ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τη τελική δημοσίευση των σχολίων φέρει η Συντακτική Επιτροπή του Ιστολογίου. Ανάμεσα στους απαραίτητους όρους είναι τα σχόλια:
1. Να μην συμπεριλαμβάνουν ύβρεις.
2. Να απαντούν στο περιεχόμενο της ανάρτησης που σχολιάζουν.
Η Συντακτική επιτροπή του "συμπολίτη"