Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Με αφορμή το πρόσφατο άρθρο του κ. Β. Ντηνιακού



Ο κ. Β. Ντηνιακός μ’ ένα πρόσφατο άρθρο στο protagon του Στ. Θεοδωράκη σημειώνει ότι «η Τοπική αυτοδιοίκηση φέρει το δικό της μερίδιο στον εθνικό μας κατήφορο» (sic), φέρει ευθύνες για την κατασπατάληση πόρων κλπ, κλπ. Εγώ θα έλεγα και για τις εκατοντάδες προσλήψεις-ρουσφέτια στον Δήμο μας. Αλλά γι αυτά δε λέει τίποτε. Απλά τα ονομάζει «μικροεξυπηρετήσεις»
 Ο κ. Β. Ντηνιακός επιδίδεται σε μια ακροβασία άνευ όρων και άνευ ουσίας και πραγματικότητας, πατώντας στο σώμα της Τοπικής αυτοδιοίκησης που σέρνεται, που το καναν να σέρνεται. προσφέροντας ως νέος το όραμά του δήθεν για το πώς φαντάζεται το Δήμο.
Ανακαλύπτει ότι κάποιοι δήμαρχοι ξεπέρασαν τις κομματικές ταυτότητες (αλήθεια ποιοι;) και περίπου εμφανίζεται ως ένας ακόμη μη κομματικός. Θεωρεί ότι η απλή και χρηστή διαχείριση μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα κάνοντας πέρα την κεντρική πολιτική σκηνή αλλά χωρίς να το θέλει την αναφέρει στην πρόθεση της κυβέρνησης να πετάξει το μπαλάκι της είσπραξης του φόρου ακινήτων στους δήμους.
Τελειώνει το άρθρο δε αναμασώντας ότι «χρειάζονται νέες ιδέες, στρατηγική και δυναμισμό, σύγχρονοι μάνατζερ». Αλήθεια πόσο παλιά επιχειρήματα είναι όλα αυτά για να μην πεις τίποτε για τη σημερινή πραγματικότητα; Πολύ παλιά! ¨όπως εκείνο για το «Τέλος των ιδεολογιών». Μάλιστα σε παλαιότερο άρθρο του πάλι στο protagon ο κ. Β. Ντηνιακός θεωρούσε ότι πολλοί δήμαρχοι έχουν ως επιχείρημα το «άλλοθι του μνημονίου» για να κρύψουν την ανεπάρκειά τους. Και κει τα ίδια γενικά τα οποία ανάγονται αποκλειστικά και μόνο σε προσωπικό δυναμισμό και σωστή διαχείριση.
Η Τοπική αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από πολλά απ’ αυτά που γράφει στο πρόσφατο άρθρο του ο κ. Β. Ντηνιακός, αλλά πρέπει να έχει ως κυρίαρχο και πρώτιστο στόχο τη σύγκρουσή της με τη κεντρική εξουσία και με την υπάρχουσα πολιτική και την ανάδειξη του τόπου Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής εφαρμογής. Η πονηριά του δημάρχου που την ονομάζει δυναμισμό δε σε σώζει πλέον. Γιατί αν δεν δοθούν κονδύλια δεν πρόκειται να προχωρήσει τίποτε. Γιατί η σύγκρουση πρέπει να γίνει όχι με τα μικρομάγαζα όπως σημειώνει, αλλά με τα μεγαλομάγαζα. Έχει ακούσει κάτι γι αυτά; Όπως το μεγαλομάγαζο της κυβέρνησης, των εργολάβων; Πουθενά δεν αναφέρεται για το κλείσιμο των νοσοκομείων της περιοχής μας και τη δυσλειτουργία τους.
Πουθενά δεν αναφέρεται για τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στη βελτίωση των συγκοινωνιών.
Πουθενά στο άρθρο του ο Β. Ντηνιακός δεν περιγράφει την αθλιότητα που ζουν οι πολίτες της χώρας μας και οι συμπολίτες μας.
Πουθενά δεν αναφέρεται στην αλληλεγγύη. 
Πουθενά δεν περιγράφει τις συμμαχίες που πρέπει να επιδιώκει ένας δήμαρχος, αλλά αντίθετα ανάγει το καλό αποτέλεσμα στο δυναμισμό του εκάστοτε δημάρχου αν μας τύχει δηλαδή και να «είμαι εγώ ο κατάλληλος» θα μας πει σε λίγο.
Πουθενά δεν αναφερεται στις άθλιες εργασιακές σχέσεις που επικρατούν στη χώρα μας και στο δήμο μας φυσικά (βλ. ναυπηγεία Σκαραμαγκά)
Η πολιτική στο δήμο θέλει να μας πει ο κ. Ντηνιακός μπορεί να είναι προϊόν ενός και μόνο και όχι αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας ανθρώπων που θα ακουμπούν στους πολίτες. Είναι απλή διαχείριση βρε αδελφέ πώς να σας το πω μας λέει ο κ. Β. Ντηνιακός.
Μας λέει λοιπόν ότι «χρειαζόμαστε ευκαιρίες να προχωράμε ενωμένοι και όχι αφορμές για διαιρέσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις» Ενωμένοι ποιοι ακριβώς κ. Β. Ντηνιακέ; Οι φτωχοί και οι άστεγοι με τους χορτάτους; Αυτά δε γίνονται ούτε στα πιο τρελά όνειρα του Σαμαρά-Βενιζέλου «Πολιτικές αντιπαραθέσεις;» τι εννοείτε ακριβώς; Να μη λέμε στο κόσμο ποιος μας έφερε σ΄ αυτή τη κατάντια γιατί αμέσως πολλοί από σας παλαιοί και νέοι δεν θα χετε λόγο ύπαρξης;.
Να μη λέμε ποιοι πολιτικοί φορείς μας υποστηρίζουν γιατί αμέσως τα επιχειρήματά μας καταρρέουν; Αποτελεί μέγιστη θλίψη ότι ένας νέος χρησιμοποιεί παλαιά πολιτικά ευφυολογήματα και κορώνες παραδομένα από το οπλοστάσιο του παλαιού πολιτικού κατεστημένου που μας οδήγησε στον «εθνικό κατήφορο» για να εμφανιστεί ως ο δήθεν χωρίς κομματική ταυτότητα. (ακόμη ένας) Άλλωστε αυτοί που φοβούνται για την κομματική τους ταυτότητα την κρύβουν σήμερα. Γιατί πολιτική είναι η ενασχόληση με τα κοινά η οποία σήμερα έχει ονοματεπώνυμο έχει πρόσωπο και λόγο έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον και κυρίως συνεχή παρουσία στα προβλήματα των πολιτών.
Η αριστερά έχει πλέον το πρώτο λόγο και στο Δήμο μας. Εμείς δεν κρυβόμαστε γιατί δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε.

Απόστολος Παπαδημητρίου 
Αρχαιολόγος, 
Μέλος της Δημοτικής κίνησης 
Πολιτες σε Δράση - Οικολόγοι Πράσινοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τη τελική δημοσίευση των σχολίων φέρει η Συντακτική Επιτροπή του Ιστολογίου. Ανάμεσα στους απαραίτητους όρους είναι τα σχόλια:
1. Να μην συμπεριλαμβάνουν ύβρεις.
2. Να απαντούν στο περιεχόμενο της ανάρτησης που σχολιάζουν.
Η Συντακτική επιτροπή του "συμπολίτη"