Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΕΤΟΣ ΚΑΒAΦΗ


Η Κινηματογραφική Λέσχη Χαιδαρίου διοργανώνει στις 18/12/13 εκδήλωση αφιερωμένη στο έτος Καβάφη. Η  εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΝΕΛΕ (Κολοκοτρώνη 29, χώρος λειτουργίας των πολιτιστικών ομάδων του Δήμου εδώ και πολλά χρόνια) και θα αρχίσει στις 20.00μμ (θα διαρκέσει μέχρι τις 23.00μμ το αργότερο). 
 
Θα προβληθεί η ταινία του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου
 "Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη"
Τη νύχτα εκείνη δεν υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες. Ο, τι καταγράφει η κάμερα βασίζεται στο σενάριο του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, τη σκηνοθετική δεξιότητα και τη φιλολογική ευαισθησία του. Το ντοκιμαντέρ (για την ακρίβεια, μείξη ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας) «ενώνει» στο κατάστρωμα του υπερωκεάνιου Saturnia, τον Οκτώβριο του 1929, τον «μεγαλύτερο Πορτογάλο ποιητή» και τον μέγα Αλεξανδρινό «ποιητή των μελλουσών γενεών». Το ταξίδι αυτό δεν αναφέρει κανείς από τις στρατιές των μελετητών τους. Με ερευνητικό ζήλο ο σκηνοθέτης και οι συνεργάτες του ανακαλύπτουν έναν Ελληνα που δεν ζει πια, τον Βασίλη Καπόπουλο, ο οποίος, σύμφωνα με τα στοιχεία, είχε επαφή και με τους δύο λογοτέχνες. Ο ίδιος δεν είχε καμία σχέση με τον κόσμο των Γραμμάτων, οι απόγονοί του βοηθούν το συνεργείο να βρει ένα κοινό νήμα. Oμως, ο άξονας δεν είναι το ιστορικό εύρημα, αλλά η γόνιμη φαντασία (γιατί όχι φαντασίωση;) και η ανασύσταση μιας εποχής μέσα από χειρόγραφα, «μυρωδιές» από χαρτί και μελάνι, ήχους, εικόνες επικαίρων και δραματουργικά επεξεργασμένους διαλόγους.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν ο σκηνοθέτης Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, και  ο πρωταγωνιστής της ταινίας Μάκης Αρβανιτάκης
Στο φουαγιέ της ΝΕΛΕ θα εκτεθεί μια εξαιρετική και σπάνια συλλογή του συντοπίτη μας εκπαιδευτικού Ιορδάνη Χριστοδούλου η οποία περιλαμβάνει: α) εικαστικό υλικό (κυρίως χαρακτικάπου αναφέρεται στον Καβάφη β) αυθεντικές δημοσιεύσεις της εποχής (των αρχών του 20ου αιώνα), που επίσης αναφέρονται στο έργο του Καβάφη. [Σημειώνουμε ότι το υλικό της συλλογής πρέπει να προστατευθεί καθώς ότι αρχείο υπάρχει σε χαρτί φθείρεται εύκολα. Θα ληφθεί σχετική μέριμνα από την Κινηματογραφική Λέσχη]  
Θα χαρούμε να σας δούμε στην εκδήλωση της Λέσχης με την οποία κλείνουμε και τον κύκλο των φετινών προβολών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τη τελική δημοσίευση των σχολίων φέρει η Συντακτική Επιτροπή του Ιστολογίου. Ανάμεσα στους απαραίτητους όρους είναι τα σχόλια:
1. Να μην συμπεριλαμβάνουν ύβρεις.
2. Να απαντούν στο περιεχόμενο της ανάρτησης που σχολιάζουν.
Η Συντακτική επιτροπή του "συμπολίτη"