Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014

Θ.Σπηλιόπουλος "Θέλουμε να αλλάξουμε σελίδα στο Χαϊδάρι" συνέντευξη στην Αυγή

"Θέλουμε να αλλάξουμε σελίδα στο Χαϊδάρι" είναι το μήνυμα που στέλνει ο υποψήφιος δήμαρχος Θοδωρής Σπηλιόπουλος και επικεφαλής της παράταξης "Πολίτες σε δράση - Οικολόγοι Πράσινοι" μιλώντας στην "Α" και προτάσσει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών προαναγγέλλοντας ότι θα συγκρουστεί για να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δήμου, γιατί, όπως είπε, "δεν μας κρατάει κανείς από το μανίκι".
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ "ΑΥΓΗ" ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ.
  Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας ως παράταξης;
Καλούμαστε σήμερα ως δημοτική παράταξη και αύριο ως διοίκηση του Δήμου Χαϊδαρίου να επιλύσουμε πολλά προβλήματα, που είναι απόρροια της μνημονιακής και αντιλαϊκής πολιτικής, όπως η ανεργία, η διάλυση του συστήματος υγείας, η απομάκρυνση διοικητικών υπηρεσιών κ.λπ. Ούτως ή άλλως τα αντιπαλεύουμε με καθημερινούς αγώνες, γιατί είμαστε πολίτες σε δράση, που συμμετέχουμε και πρωτοστατούμε για την επίλυση προβλημάτων και θέλουμε να εισαγάγουμε νέους συμμετοχικούς θεσμούς ώστε να αλλάξουμε σελίδα στο Χαϊδάρι και στην Ελλάδα.
Κάποια άλλα θέματα, όπως η συντήρηση των υποδομών, η διαφάνεια, η συμμετοχή, η τοπική ιστορία, η οργάνωση των υπηρεσιών, η τοπική αγορά, η αισθητική της πόλης κ.λπ. έχουν να κάνουν με το πρόγραμμα, το όραμα, το στελεχικό δυναμικό, τη διάθεση να συγκρουστούμε με συμφέροντα αλλά και να συνεργαστούμε ενεργοποιώντας την τοπική κοινωνία. 

Με δεδομένο ότι τα οικονομικά του Δήμου είναι περιορισμένα, πώς θα ανταποκριθείτε στις ανάγκες;
Εμείς, όταν παραλάβουμε τον δήμο, θα κάνουμε φύλλο και φτερό όλες τις συμβάσεις κινώντας και νομικές διαδικασίες με στόχο να εξασφαλιστούν τα οικονομικά συμφέροντα του Δήμου Χαϊδαρίου. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι ιδιώτες χρωστούν περίπου 7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5-3,5 εκατ. ευρώ προέρχονται από 13 δημοτικές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, που ο Δήμος ενοικιάζει σε ιδιώτες - ημέτερους. Υπάρχει δημοτική επιχείρηση που χρωστά στον δήμο 1,2 εκατ. ευρώ Επίσης, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά χρωστούν στον δήμο από ανταποδοτικά τέλη 800.000 ευρώ. Ενώ 4 εκατ. ευρώ χρωστούν τα καταστήματα στον δήμο.

Ποια είναι η αναπτυξιακή πολιτική που θα ακολουθήσετε εάν εκλεγείτε;
Στόχευσή μας είναι να αναπτύξουμε τον τουρισμό με ανάπλαση του μετώπου στην παραλία Σκαραμαγκά και να αναδείξουμε την πολιτιστική κληρονομιά στην Ιερά Οδό, στη Μονή Δαφνίου, στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, γιατί συνδυάζουν το φυσικό κάλλος με την ιστορική μνήμη. Ας μην ξεχνάμε ότι το Χαϊδάρι είναι ιστορική πόλη, όπως το Άουσβιτς, και πρέπει να γίνει κέντρο ιστορικής μνήμης (μπλόκο 15) και να ενεργοποιηθεί το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Πόσοι, όμως, από τους κατοίκους της πόλης μας γνωρίζουν αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η πόλη μας; Είναι γνωστό ότι η Μονή Δαφνίου συμπεριλαμβάνεται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco; Δηλαδή η Μονή Δαφνίου είναι στον ίδιο κατάλογο με την Ακρόπολη, το Σούνιο, τους Δελφούς, την αρχαία Ολυμπία κ.λπ.

Ποια είναι η αντιπρότασή σας στη λειτουργία των κοινωνικών δομών;
Δυστυχώς η δημοτική αρχή ξεπούλησε μέσω συμβάσεων παραχώρησης τις κοινωνικές δομές. Η παραχώρηση δημοτικών δομών, όπως π.χ. το κολυμβητήριο και το Πνευματικό Κέντρο, είναι ένα θέμα που θα επαναδιαπραγματευθούμε. Σε όλες εκδηλώσεις που διοργανώνουμε ή συμμετέχουμε οι κάτοικοι του Χαϊδαρίου μας μεταφέρουν το αίτημα της διασφάλισης των οικονομικών συμφερόντων του δήμου και της διαφάνειας. Εμείς θα το κάνουμε γιατί δεν μας "κρατάει" κανείς από το μανίκι. 

Μπορείτε, όμως, να ανταποκριθείτε στις ανάγκες δεδομένης της έλλειψης προσωπικού στον δήμο;
Αυτή την στιγμή υπάρχει έλλειψη προσωπικού, γιατί η δημοτική αρχή που είναι ο κατ' εξοχήν εκφραστής των Μνημονίων, ενώ είχε τη δυνατότητα να προσλάβει προσωπικό πριν από την απαγόρευση του "Καλλικράτη", δεν το έκανε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καθαριότητα όπου απασχολούνται 33 εργαζόμενοι εκ των οποίων 19 με την αποκομιδή, και φοβούμαστε ότι με την πρώτη δυσκολία η δημοτική αρχή θα τα δώσει στους ιδιώτες, αν και εμείς έχουμε κάνει κινητοποιήσεις.
Εμείς πιστεύουμε στους συνεταιρισμούς και είχαμε επικρίνει τη δημοτική αρχή, που επέλεξε να παραχωρήσει το Πνευματικό Κέντρο σε αλυσίδα εστίασης με γεύματα 2,5 ευρώ αντί να στηθεί ένας γυναικείος συνεταιρισμός. Ούτε εξετάστηκε η συνεργασία με τα τοπικά καταστήματα εστίασης, ώστε να τονωθεί η τοπική αγορά.

Πώς αντιμετωπίζει ο Δήμος τα κοινωνικά προβλήματα της πόλης;
Ο δήμος δίνει 500 ευρώ ημερησίως μέσα από προγράμματα του ΕΣΠΑ, αλλά αυτό δεν επαρκεί και ευτυχώς που υπάρχει αλληλεγγύη ανάμεσα στους πολίτες, που έχουν ενεργοποιηθεί. Εμείς ως παράταξη πιέσαμε το Αττικό Νοσοκομείο να δεχθεί ανασφάλιστα παιδιά για εξετάσεις. Και γενικά συμμετέχουμε σε δράσεις αλληλεγγύης μοιράζοντας τρόφιμα και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είμαστε στο πλευρό του κόσμου.
Πρέπει να πούμε και κάτι άλλο. Η αγορά του Χαϊδαρίου πεθαίνει, με κλειστά τα καταστήματα περί το 30%. Εμείς το έχουμε βάλει στόχο ο κόσμος, που μένει εδώ, να μην προτιμά τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και να ψωνίζει από το Χαϊδάρι.
 
Το Χαϊδάρι έχει προβληματική συγκοινωνία. Εσείς τι στοχεύετε να κάνετε γι' αυτό;
Όντως, το Χαϊδάρι δεν έχει μετρό, πράγμα για το οποίο έχουμε κάνει κινητοποιήσεις. Χρειαζόμαστε μια στάση μετρό στο Δημαρχείο και μια στο Αττικόν Νοσοκομείο, που είναι το ίδιο μεγάλο με τον Ευαγγελισμό, ενώ οι συνδέσεις με το λεωφορείο είναι αργές. Στόχευσή μας είναι να συνεργαστούμε με την τοπική κοινωνία αλλά και με συλλογικότητες που έχουν ειδική προσφορά και γνώσεις για την ασφαλή και ευχάριστη μετακίνηση πεζών, ποδηλατών, ΑμεΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τη τελική δημοσίευση των σχολίων φέρει η Συντακτική Επιτροπή του Ιστολογίου. Ανάμεσα στους απαραίτητους όρους είναι τα σχόλια:
1. Να μην συμπεριλαμβάνουν ύβρεις.
2. Να απαντούν στο περιεχόμενο της ανάρτησης που σχολιάζουν.
Η Συντακτική επιτροπή του "συμπολίτη"